Oldal kiválasztása

Fanatec ClubSport Racing Wheel F1 : Teszt és értékelés

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

ClubSport Racing kerék F1

Előnyök

 • F1-stílusú kormánykerék
 • Kiváló kivitelezés és építési minőség
 • DD alap 15 nm-es állandó nyomatékkal

Hátrányok

 • Csak 2 raklapos kivitelben kapható raktárkészleten
 • Technikailag csak PC-vel és Playstationnel kompatibilis

Fanatec kétségtelenül az egyik legismertebb márka a szimulátoros versenyzésben, és ennek oka nagyon egyszerű: a német óriás több mint húszéves iparági tapasztalattal és átfogó, változatos termékkatalógussal a virtuális autóversenyzésbe belevágni vágyó versenyzők számára a Go-To.

A márkának világszerte számos rajongója van, köztük kezdő, amatőr és profi virtuális pilóták. El kell mondani, hogy a Fanatec katalógus minden típusú versenyzőt, legyen az versenyző vagy tapasztalt, és minden pénztárcának megfelel. Könnyű olyan minőségi termékeket találni, amelyek nem kerülnek olyan sokba, de a Fanatec katalógusában olyan perifériák is szerepelnek, amelyek egy kar és egy láb árába kerülnek.

A német márka által kínált csomagok között van a ClubSport Racing Wheel F1 amely szinte teljes csomagot jelent, 15 nm állandó nyomatékot biztosító Direct Drive alapmotorral, valamint Formula és GT stílusú szénszálas kormánykerékkel. A nagyrészt az autóversenyzés által inspirált dizájnnal – és jogosan, hiszen ez a kormánykerék hivatalos F1 licenc alapján készült – ez a csomag a Playstation/PC együléses puristák kötelező darabja lesz. A következőkben bemutatom ezt a terméket, felsorolom az erősségeit és gyengeségeit, és elmondom a véleményemet róla.

 

A csomag fő és műszaki jellemzői

 • Karbonszálas kormánykerék 27 cm átmérőjű
 • Hivatalos F1 licencű kormánykerék
 • ClubSport DD+ alap 15 nm állandó nyomatékkal
 • PC és Playstationkompatibilis kormánykerék
 • Alumínium QR2 hátul
 • Kicsi, egy hüvelykes LED kijelző RevLED-vel
 • Kovácsolt szénszálas kivitel kék színben
 • 11 gomb, 2 forgókapcsoló, 3 enkóder, 1 joystick és 1 FunkySwitch
 • 2520°-os forgási szög, elektronikus vezérléssel
 • Prémium bőr fogantyúk
 • 2 mágneses hátsó lapát

 

Tervezés

Kezdjük a Fanatec vadonatúj F1 csomagjának kialakításával. A kormánykerék többé-kevésbé megegyezik a ClubSport Formula V2.5 kormánykerékkel, kivéve a felhasznált anyagokat és a gombokat. A matricák és a vöröset és szénszálat ötvöző, feltűnő összkép helyett a ClubSport F1 kormánykerék józanabb. Az elülső lemezen kovácsolt szénszálas anyagot használnak kék akcentussal, a matricák pedig már fehér színűek. Nagyon szép, sokkal minimalistább lett.

Az alapmodell a ClubSport DD+, teljesen fekete színben, hátul kék csíkkal. Ez a készülék egyszerű és nagyon hasonlít a CSL DD-hez, amelyet valójában ez ihletett.

 

clubsport racing F1 kép 2

Testreszabott összeszerelés

A kormánykerék a vadonatúj alumínium QR2-t használja, amely végül a QR1-et fogja felváltani az összes Fanatec alaplapon és kormánykeréken. Nagyon egyszerű a beszerelése: vagy húzza meg a gyűrűt, helyezze be a lendkereket, ügyelve a csatlakozócsapokra, majd engedje el a gyűrűt, amint a kerék biztonságosan rögzült, vagy hagyja ki a gyűrű meghúzását először, és egy kicsit erőltesse a lendkereket a helyükre.

Ami az alapot illeti, állandó 15 nm nyomatékot ad ki, ezért alvázra, vagy legalábbis egy stabil kormánykeréktartóra kell szerelni. Természetesen a Fanatec azt állítja, hogy a DD+ kompatibilis a következőkkel Rögzítő asztalok a márkától, de én a helyedben egyáltalán nem használnám ezt a rögzítési módszert. A motor ereje elegendő ahhoz, hogy a bútorokat megrongálja, valamint a legtöbb esetben elhajlást és instabilitást okoz.

 

Gyártás és befejezés

A DD+ esetében a Fanatec alumíniumot használ az alapházhoz, a motor és az elektronika hűtőbordáival. Egyébként nincs ventilátor a talpazat belsejében, így nincs parazita zaj. A kivitelezés tökéletes, minden alkatrész hézagok és hézagok nélkül illeszkedik egymáshoz.

Bár a kormánykerék egy korábbi Fanatec-modellen alapul, a márka az új csomaghoz továbbfejlesztette a kivitelét. Ennek eredményeképpen az elülső lemezhez 5 mm-es kovácsolt szénszálas anyagot használnak, a hátsó részen (hátsó lemez) pedig alumíniumszerkezetet. A kormánykerék minden elemének kivitelezése példaértékű, a gomboktól és matricáktól kezdve a bőrmarkolatokon át a QR2-ig: minden makulátlan.

 

A csomaggal való megismerkedés

Az F1 kormánykerék átmérője 27 cm, ami egy kicsit kicsi. Ennek ellenére a valamivel kisebb méretének köszönhetően könnyen kézbe vehető, különösen az ergonómia szempontjából. Minden kezelőszerv, legyen szó gombokról, kapcsolókról, kódolókról vagy lapátokról, rendezetten a kormánykeréken van elhelyezve, így teljes versenyüzemmódban is könnyen kezelhető. A keze soha nem fogja elhagyni ennek a kormánynak a fogantyúit, és minden gombot el fog tudni érni rajta. Az egyetlen hátránya a raklapok. Hátul 2 van belőlük, ami büntetheti azokat a versenyzőket, akik Launch Controlt, a kormányon lévő kuplungot stb. szeretnének. Természetesen a Fanatec kínál Podium raklapmodult is, de ez körülbelül 180 euróba kerül. Megéri megvenni? Nos, ez az Ön igényeitől és költségvetésétől függ.

clubsport racing F1 kép 3

Érzések játék közben

Mindenekelőtt a ClubSport DD+ egy új alapmodell, amelyet néhány hónapja mutattak be. Még ha technikailag ez a termék új is, nem szabad elvitatnunk a Fanatec több mint 20 éves fennállása alatt szerzett tapasztalatát.

Ez az alap 15 nm állandó nyomatékot fejleszt, amit nem gyakran találsz a versenytársak perifériáin, de ez sokkal jobb, mint a csúcsteljesítmény. Ami a visszajelzéseket illeti, egyszerűen kiváló, de csak akkor, ha időt szántunk arra, hogy az alapot megfelelően konfiguráljuk az összes paraméterét tekintve. A ClubSport DD+ nem egy Plug & Play alap, mint a CSL DD többé-kevésbé az.

Érezni fogod az autó által közvetített összes információt, a könnyű és nehéz részleteket egyaránt, és mindezt kiváló visszajelzésekkel. Ráadásul a 15 nm-es nyomatéknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen kormánykerékkel búcsút mondhatsz a klipszelésnek, amit a Fanatec kínál, még a legnehezebbekkel is.

Az F1 kormánykerék megfelelt az elvárásaimnak, és mindenekelőtt méltó volt arra, hogy a ClubSport DD+-hoz párosítsák. Annak ellenére, hogy inkább az izmos repülők, mint a pehelysúlyúak felé hajlik, egyáltalán nem fogja érezni az extra grammokat, mert az alap elég erős hozzá.

 

Kompatibilitás

Ez a csomag kompatibilis a Fanatec jelenleg kapható összes perifériával és egyéb kiegészítővel, beleértve a hajtókarokat, konzolokat, váltókat, kézifékeket, kormánykereket a QR2 Wheel Site-tal, és így tovább. Gyakorlatilag a teljes katalógus a legkisebb probléma nélkül szerepel.

Ami a szimulátoros-versenyzős címeket illeti, ki tudtam próbálni az AC, ACC és rFactor játékokon, és mindhárom tökéletesen működött vele. És végül a platformok: papíron van PC és Playstation kompatibilitás, de technikailag az alapot Xboxon is futtathatod, feltéve, hogy van egy azzal a konzollal kompatibilis kormányod. Másrészt, a címtől függően legtöbbször itt-ott akad egy-két zökkenő.

 

clubsport racing F1 kép 1

Ár-érték arány

A Fanatec weboldalán ez a csomag közel 1300 eurós áron kapható. Természetesen drága, de ugyanakkor a ClubSport DD+-nak nem igazán van vetélytársa, legalábbis konzolokon. Az építési minőséget mindenki láthatja, a kormánykerék prémium minőségű anyagokkal (kovácsolt szénszálas) és egy olyan alappal, amely érzés szempontjából egyszerűen csodálatos. Azt mondanám, hogy a ClubSport Racing Wheel F1 nagyon jó ár-érték arányt kínál.

 

Az ítéletem

A Fanatec ismét lecsapott erre a vadonatúj F1 csomagra PC-re és Playstationre. A minimalista kialakítással, a kiváló erővisszacsatolással és a kifogástalan kivitelezéssel ez a csomag egy igazi bombázó, ami engem illet. Az egyetlen nagy hátránya, hogy a kormánykerék csak 2 lapáttal rendelkezik hátul, ami korlátozza a GT- vagy hosszú távú versenyeken való használatát. Másrészt azonban a kormány a ClubSport termékcsalád része, és lehetőség van a kormánylapátokat egy 6 darabot kínáló modullal bővíteni. A közel 200 eurós ára nem olcsó, de a teljesítmény megfizethetetlen.

gt dd pro

ClubSport Racing kerék F1

A legjobb F1 kormánykerék 2024

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

FANATEC CSOMAGOK 400 EURÓ ALATT
This is default text for notification bar