Oldal kiválasztása

Asetek kormánykerék: Melyik modell a megfelelő az Ön számára?

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

A csúcskategóriás szimulátorok szegmensében számos márka van, amelyek már egy ideje fejlődnek. A legnépszerűbbek közül a Simagic, a Simucube és a Fanatec jut eszembe. Ez a szegmens meglehetősen versenyképes abban az értelemben, hogy minden gyártó innovatív és mindenekelőtt drága termékekkel igyekszik kitolni a piacon lévő technológiák határait.

Vannak azonban más fiatal márkák is, amelyek részesedést akarnak szerezni a felső kategóriás szimulátorversenyzés piacából, mint például a Moza Racing ésaz Asetek SimSports. A Moza esetében elmondható, hogy a vállalat szó szerint a semmiből jött, de ennek ellenére sikerült lenyűgöznie minket prémium termékeivel, különösen a R21 alap, amely 21 nm-es nyomatékot fejleszt. De az Asetek esetében ez más történet. Az egyedi PC-k rajongói kétségtelenül úgy gondolják, hogy ez a név ismerősen hangzik, és ez így is van. Az Asetek kétségtelenül világelső a vízhűtés területén, és ez már jó ideje így van. A dán vállalat szabadalmak hosszú listájával rendelkezik a szivattyúk, a CPU és GPU blokkok, hűtőbordák, csövek és minden más, a vízhűtéshez kapcsolódó dolog területén. Ez egyszerű: az AIO-kat kínáló összes márka (CoolerMaster, Be Quiet, Corsair, NZXT stb.) az Asetek szabadalmait és terveit használja termékeihez.

A dán vállalat a vásárlói portfólió diverzifikálása érdekében, valamint azért is, mert a vállalat főnöke rajong az autóversenyzésért, nemrégiben beszállt a szimulátoros perifériák versenyébe. Mivel nem volt elég tapasztalata, az Asetek partnerséget kötött a Granite Device-vel, a Simucube márkanév tulajdonosaival, és ez a partnerség magában foglalja a tudás megosztását és a Simubube-technológiákhoz való hozzáférést, beleértve a QR-technológiát és így tovább.

Ma az Asetek SimSports 3 termékcsaláddal rendelkezik: A Prima a belépő szintű termékcsalád, Forte a középkategóriát és az Invicta a felső kategóriát képviseli. Mindegyik termékcsalád saját perifériákkal rendelkezik, kivéve az Invicta-t, amely a Forte kormánykerekét használja, mivel nem áll rendelkezésre felső kategóriás kormánykerék. A dán márka azonban minden szándékával azon van, hogy ezt a helyzetet viszonylag gyorsan orvosolja. A következőkben bemutatom az Asetek jelenleg kapható kerekeit, elmondom a véleményemet róluk, és megmutatom, hogy melyik kereket válassza a beállításaihoz a vezetési stílusának megfelelően.

Asetek SimSports siklócsapok

A dán szimulátoros perifériák gyártója jelenleg csak 2 komplett kormánykereket kínál a kínálatában: A Prima és a Forte. Vannak azonban üres kerekek, amelyekhez gombdoboz vagy gombmodul is felszerelhető, ha úgy tetszik. Ez lehetővé teszi a gyártó számára, hogy a kerekek meglehetősen széles választékát kínálja, anélkül, hogy egy Fanatec-stílusú katalógust hozna létre több mint 20 különböző kerékkel.

Véleményem szerint az üres kerekek és gombmodulok kínálatának fő célja a K+F költségek csökkentése, miközben meglehetősen tisztességes választékot kínálnak.

La Prima kormánykerék

Tervezés

A La Prima kormánykerék kialakítása tehát a GT/Formula kategóriában eléggé szokványos. A téglalap alakú forma alul nyitott, elöl nem csatlakozó fogantyúkkal. Ez ergonomikusabbá teszi őket, különösen mivel meglehetősen nagyok.

Az előlapon egy vonzó, csiszolt alumínium előlap található, amely gombokkal és vezérlőkkel van ellátva. A szín a Gun Metal, néhány narancssárga akcentussal a kezelőszerveken. Összességében úgy gondolom, hogy ez a kormánykerék gyönyörű.

Testreszabott összeszerelés

Az Asetek lendkerekei a Simucube Quick Release egy változatát használják. Ennek eredményeképpen a kormánykerék a talpába illeszkedik, és ez a QR nagyon szilárd kapcsolatot biztosít, hajlítás vagy egyéb elmozdulás nélkül.

Gyártás és befejezés

Az Asetek első kormánykereke kompozit szerkezetű, alumínium előlappal ellátott. A kompozit egy díszes, bonyolult szó, amely azt jelzi, hogy a kormánykerék szerkezetében szénszállal megerősített műanyagot használnak. Nem vagyok híve a műanyagnak egy 400 eurónál drágább kormánykeréken, de ez a gyártó döntése.

A kivitelről nem sok mindent tudok mondani, kivéve, hogy szinte tökéletes. A szerkezet tökéletes, nincs megmunkálási hiba vagy marás. Ez azonban nem mondható el minden gombról, legalábbis nem mindegyikről. Az ezen a kormánykeréken kaphatók közül néhányat, amelyek egyébként 12 kapcsolóval és kódolóval rendelkeznek, kissé trükkös használni. Nem tudom, hogy a gombok tűrőképességével van-e gond, vagy egy kicsit túl kemény mechanizmussal, de mindenesetre kicsit ragadós. Nem rossz, de némi megszokást igényel.

A kormánykerék kezelése

A La Prima kormánykerék fogása kiváló, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a fogantyúk lebegőek. A kerék alul nyitott, meglehetősen nagy fogantyúkkal, amelyek szintén javítják a fogást és az ergonómiát.

A kezelőszervek kényelmesen helyezkednek el a kormánykeréken, így a verseny közepén is könnyen elérhetőek. Ugyanez vonatkozik a hátul lévő 2 lapátra is: tökéletesen illeszkednek a kezed alá, és megfelelő méretűek.

A Forte kormánykerék

Tervezés

Asetek Forte csomag

Az Asetek Forte kormánykerék kialakítása megegyezik a La Prima kormánykerékével, csak az előlap és a kezelőszervek tekintetében vannak jelentős különbségek. Ezúttal szénszálas előlapot kapunk, narancssárga ékezetekkel az elején. A narancssárga szín elég világos, ellentétben az Asetek pedálok néhány alkatrészével.

Egyébként a méretei ugyanazok, az átmérője 29 cm, a formája ugyanaz, néhány kapcsolóval több van, és ezúttal minden gomb/vezérlő ezúttal háttérvilágítással rendelkezik. Összességében a Forte kormánykerék némileg feljavítja a La Prima prémium dizájnját, miközben gyakorlatilag azonos marad.

Testreszabott összeszerelés

Hátul ugyanazt a QR-t találjuk, amelyet az Asetek bázisainál is használnak, nevezetesen azt, amelyik nagyon hasonlít a Simucube-ra. Az összeszerelési művelet őszintén szólva ugyanaz: igazítsa a QR-t, és helyezze a helyére.

Gyártás és befejezés

A Forte ugyanezt a műanyag szerkezetet – bocsánat, úgy értem, kompozitot – használja, az előlapra egy szénszálas réteggel. Nagyon jól elkészített, magas színvonalú, hibák, elmaradások vagy bármi más nélkül. El kell mondani, hogy az Asetek a prémium kategóriás szimulátoros szegmensben tevékenykedik, és termékeinek ezt kellett tükrözniük, ha hitelesnek akartak maradni.

Az egyetlen apró probléma, amit ezzel a kormánykerékkel kapcsolatban találok, az a kezelőszervek. Néhány gomb, különösen a kapcsolók, néha beakadnak a használat során. Valójában ugyanez a helyzet, mint a La Prima kormánykerékkel, és ez azt mondja nekem, hogy ez az alkatrész-tűrés problémája. Lehet, hogy tévedek, de egy majdnem 700 euróba kerülő kormánykeréknek tökéletesnek kell lennie, nem gondolja?

A kormánykerék kezelése

A Forté kezelhetősége megegyezik a La Prima kezelhetőségével, vagyis kiváló. A fogantyúk alul nyitottak, és nagyon jó fogást biztosítanak a kormánykeréken, különösen azért, mert nagyobbak, mint a Fanatec vagy a Moza versenytársai. Úgy érzi, mintha egy jó kormánykereket tartana a kezében, amely nem csúszik, és nem okoz kellemetlenséget az idő múlásával.

A gombok/vezérlők is kiválóan átgondoltak és elhelyezettek. Minden tökéletesen illeszkedik a kezedbe, vagy inkább az ujjaidba. Ráadásul a Forte-nál háttérvilágítással ellátott kezelőszerveket kapunk, ami sokkal élvezetesebbé teszi a kormánykerék használatát. Hátul azonban csak 2 lapát van, és ez a hosszútávú versenyek, a GT vagy akár az F1 rajongóinak hátrányára válik.

Meztelen fodrok

Tekintettel arra, hogy az Asetek kormánykerék-kínálata igen szűkös, 2 modellel, amelyek gyakorlatilag azonosak, a dán gyártó “naked wheel”-t kínál, azaz csak a kormánykerék külső szerkezetét, az előlap nélkül. Az Asetek azonban a La Prima és Forte termékcsaládhoz is árul előlapot, vagy ha úgy tetszik, gombmodult.

Összesen 6 csupasz kerék van:

  • 2 teljesen kerek, 33 cm átmérőjű és két különböző anyagból készült: bőrből és egy, az Asetek által Comfort+-nak nevezett, alcantarára emlékeztető anyagból. Ez a két kormánykerék kiválóan megmunkált, és a gombmodulok, a La Prima vagy a Forte gombdobozok befogadására alkalmas. Az ár 125 euró a bőr változatért és 169 euró a Comfort+ változatért.
  • 4 db 33 cm átmérőjű, lapos aljú kormánykerék, amelyek közül 2 felül nyitott, Tesla Yoke stílusban. Anyagok tekintetében bőr és alcantara áll rendelkezésünkre, az első kivitelhez színkombinációkkal. Gyönyörű, prémium minőségű és nagyon ergonomikus, 33 cm átmérőjű. A 4 kerék ára 125 €, akár nyitott, akár zárt kereket választ.

A csupasz kormánykerék-kínálat kiegészítéseként az Asetek a Button Box La Prima és Forte modelleket kínálja 294, illetve 400 euróért. Ezek a modulok megegyeznek a márka GT kormánykerekeiben használtakkal, és szintén szükségesek a kormánykerék teljessé tételéhez.

Melyiket válasszuk?

A kormánykerék kiválasztása gyakran nem a vizuálisan legszimpatikusabb kormánykerék kiválasztásán múlik. Vannak más paraméterek is, amelyek belépnek az egyenletbe, többek között :

  • Előnyben részesíti az autóversenyzést. Néhány versenyző a GT és az F1-re esküszik, és ezért logikusan a széria La Prima és Forte GT kormánykerékhez fordul. Vannak azonban más szimulátoros versenyzők is, akik sokkal sokoldalúbban tudnak több motorsportágban is helytállni, és ezért az Asetek által kínált kerek vagy lapos aljú kormánykereket részesítik előnyben, természetesen a hozzá tartozó gombmodullal együtt.
  • A kormánykerékre elkülönített költségvetés. Nem szeretném, ha azt gondolnád, hogy nem minden sim-versenyzőnek van ugyanolyan költségvetése a beállításokra, és ezért a kormánykerék ára befolyásolhatja a választásukat. Nos, hogy őszinte legyek, ha az Asetek termékeit fontolgatja, akkor azért, mert megengedheti magának, hogy közel 700 euróért kormánykereket vásároljon. Ráadásul a dán gyártó meglehetősen jó szintű testreszabhatóságot kínál a csupasz kerekekkel, és egy komplett kormánykerék ára 420 és 570 euró között van. Egyébként még mindig olcsóbb, mint a normál GT/F1 kerekek.
  • A felhasznált alap. Az Asetek alaptól függően, különösen, ha a La Prima mellett döntött, a kormánykerék kiválasztása hatással lehet az erővisszajelzésre. A szabványos GT/F1 kormánykerekek átlagosan 1,4 kilogrammot nyomnak, és a La Prima talppal valószínűleg tapasztalni fogsz némi csípődést. Ha körbejárható vagy lapos aljú egyedi kormánykerék és gombmodul mellett dönt, növeli a motor telítődésének esélyét, mivel ezek a kerekek elkerülhetetlenül nehezebbek. Ez a kérdés nem merül fel az Invicta vagy Forte alapokkal, amelyek erősebbek, és képesek megbirkózni egy hátlapi csapással, anélkül, hogy meginognának.
Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Mi a legjobb gyorskioldó?

Mi a legjobb gyorskioldó?

Sim-versenyrajongónak lenni több dolgot is jelent: egy teljes felszerelést, beleértve a perifériákat, amelyek néha a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

FANATEC CSOMAGOK 400 EURÓ ALATT
This is default text for notification bar