Oldal kiválasztása

Moza R16 : Teszt és felülvizsgálat

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza R16

Előnyök

 • 16 nm nyomatékot fejlesztő Direct Drive motor
 • Elülső szerelési lehetőség
 • Kiváló kompatibilitás a Moza Racing ökoszisztémával

Hátrányok

 • Alig van
 • Egyes Moza kerekek nem kompatibilisek ezzel a talppal.

Értékelésünk: 9.6/10

Sim-versenyzői perifériák kínai gyártója Moza Racing egyértelműen versenyezni kíván a nagy nevekkel a játékban, nevezetesen a Fanatec és a Simagic. Két és fél év alatt a Moza nevet szerzett magának, és kiváló választássá vált a megbízható, nagy teljesítményű és megfizethető termékeket kereső futók számára.

Nyilvánvaló, hogy egy szimulátoros perifériák gyártója nem jut messzire, ha nem rendelkezik a nevéhez méltó katalógussal. És a Moza Racing szerencséjére ez így is van. A kínai gyártó kínálatában 6 Direct Drive alap, köztük egy Xbox-szal kompatibilis, 6 kormánykerék, 3 pedál, 2 műszerfal és számos szimulátoros kiegészítő található. Nos, el kell ismernem, hogy ez elhalványul a Fanatec és a mintegy 20 röpképe mellett, de még mindig lenyűgöző egy olyan játékostól, aki csak két és fél éve van a játékban.

És ami a Moza Racing imázsát erősíti, az az, hogy jelen van a felső kategóriás szegmensben, pontosabban 2 bázissal. Ez a R16 és a R21és a két utóbbi több célpontot is célkeresztben tart, köztük a Podium DD2 és a ClubSport DD+ Fanatec. A következőkben bemutatom az R16-ot, és elmondom a véleményemet róla.

 

Az alap fő és műszaki jellemzői

 • DD alap 16 nm maximális nyomatékkal
 • 1000 Hz frissítési sebesség
 • Alumínium ötvözetből készült szerkezet
 • 18 bites interfész
 • Vezeték nélküli és fizikai kapcsolat a kormánykerékkel egy QR segítségével, amelyet nagyrészt az autóversenyzés ihletett.
 • Súlya 8,9 kg

 

Tervezés

Mindannyian tudjuk, hogy a Moza Racing alapjai nagyon hasonlóak, különösen a kisebbek (R3, R5, R9 és R12). Ami az R16-ot illeti, ez egy teljesen más történet. Ez az alap nagyon hasonlít egy szuperautó dizájnjára, nagyon éles vonalakkal és rajzolt vonalakkal, és különböző festésekkel, attól függően, hogy melyik verzióval rendelkezel.

A Moza frissítette az alapokat, és az R16 most V2-re frissült, teljesen fekete testtel és fehér márkajelzéssel. Ez tényleg gyönyörű, és kellemes változást jelent a márka más perifériáira jellemző X-formához képest.

GT DD PRO

Testreszabott összeszerelés

Tehát az R16 esetében a Moza minden megállót kihúzott, amikor az alapszerelésről van szó. A V1-ben az R21 és az R16-hoz hasonlóan alulról szereltük fel, de az új alap ezúttal lehetővé teszi az elülső rögzítést, ami sok versenyző számára tökéletes. Nem mennék olyan messzire, hogy azt mondjam, hogy az alsó rögzítés ezt az alapot a nagyon speciális beállítású lovasok közönségére korlátozza. De szerencsére a kínai gyártó a V2-esével korrigálta a helyzetet, és ez nagyon jó dolog.

Gyakorlatilag a márka összes kormánykereke felszerelhető erre az alapra (kivéve a Bluetooth V1-eseket), vezeték nélküli és fizikai kapcsolat is kialakítható a perifériákhoz. Ahogy a Moza Racing többi alapjáról már említettem, a gyártó szegmentálja kínálatát, különösen a kormánykerekek tekintetében, és ezt jól láthatjuk az R16 esetében, amely nem támogatja a márka összes kerekét. Én személy szerint nem szeretem, mert ez megosztja a rajongói bázist azokra, akik megengedhetik maguknak a csúcsminőségű termékeket és új modelleket, és azokra, akik nem.

 

Gyártás és befejezés

Tekintettel arra, hogy az R16 az R21 mellett a csúcsmodell, az R21-es modellel együtt egy teljesen alumíniumötvözetből készült, rendkívül erős szerkezetet kapunk, amely nemcsak nagy merevséget, hanem a motor és az elektronika hőmérsékletének teljes ellenőrzését is biztosítja.

Ami a befejezést illeti, az egyszerűen kivételes, nincs mit mondanom róla. Minden alkatrészt tökéletesen megmunkáltak, a legszigorúbb összeszereléssel. Nincsenek kiálló vagy rosszul összeszerelt alkatrészek. Ez egy tökéletes alap, minden szempontból.

Ami a fényezést illeti, a V2-es fényes fekete, néhány sárga/zöld vonallal. Remekül néz ki, és kellemes változás a V1 narancssárga részeihez képest. De ezek mind személyes preferenciák, szóval…

 

A bázis megismerése

Egy 16 nm nyomatékot leadó motor nagy és nehéz. Az R16 súlya alig kevesebb mint 9 kg, és meglehetősen kompakt méretű, ami a telepítés során kissé kényelmetlenül kezelhetővé teszi. Ha alulról szereli össze, nem lesz semmi gond. De ha az elülső alvázra való szerelést választja, azt tanácsolom, hogy hívjon egy extra pár kezet ennek a műveletnek az elvégzéséhez, mert az alap drága, és erre még visszatérek alább.

GT DD PRO

Érzések játék közben

Térjünk át az érzésekre, amelyeket a Moza Racing R16 alapfelület nyújt Önnek. Tudnia kell, hogy ez az alap jelenleg a 2. verzióban (V2) van, és csak a szoftvert fejlesztették, a hardvert nem, mivel az utóbbi elég jó volt.

Mit kínál ez az új szoftver? Kinevezett Force Feedback NextGen 2.0Sokkal részletesebb és mindenekelőtt finomabb érzést kap. Mielőtt rátérnék az új szoftver részleteire, gyorsan átnézem a motor erővisszacsatolását.

Tehát a “standard” erővisszacsatoláshoz képest a motor nagyon pontos, nem szenved semmilyen mélyedéstől vagy homályosságtól, amikor szimulátoros versenyzésben használjuk, még akkor sem, ha a határait feszegetjük. Kétségtelen, hogy nem lesz egy R21 vagy egy Podium DD2 szintjén, de az R16 nem áll messze tőle, legalábbis az érzés szempontjából. A motor lineárisan adja le a nyomatékot, időről időre néhány rántással, amikor egy vibrátort vagy egy kemény felületet érint. Valójában ez volt az egyetlen szürke folt ezen az alapon, és ezt az R16 V2-vel korrigálták.

Most pedig vissza a Force Feedback NextGen 2.0. Először is, egyáltalán nem éreztem semmilyen rántást a munkameneteim során, ami azt jelenti, hogy ez a kis probléma kijavult. Az érzetet tekintve örömmel mondhatom, hogy az R16 sokkal magával ragadóbb, mint korábban. A legnyilvánvalóbb példa az az érzés, amit akkor ad, amikor a tapadás határán kanyarodsz. A kormánykerékben apró rezgéseket fog érezni, amelyek azt jelzik, hogy ha erősebben nyomja az autót, akkor alulkormányozódik és/vagy elveszíti az irányítást. Ez a V1-nél nem volt meg, és egyszerűen imádom.

 

Kompatibilitás

Az R16 csak a PC platformmal kompatibilis, ahogyan gyakorlatilag az összes Moza Racing alap, kivéve a kis R3-at. Ami a márka egyéb perifériáit illeti, gyakorlatilag az összes Moza kormánykerék támogatott lesz ezen az alapon, kivéve az ES, CS V1 és GS V1, valamint az R12 és R9. Ez egy olyan szegmentáció, ami nekem nem igazán tetszik, de úgy hallottam, hogy ez egy hardveres dolog. Szóval…

A szimulátoros versenyzős címek esetében pedig ott van a ACC, AC, iRacing, Forza Motorsport, F1, Dirt és a lista folytatódik. A lista elég hosszú és átfogó is.

GT DD PRO

Ár-érték arány

A Moza Racing hivatalos franciaországi forgalmazója 870 euróért kínálja az alapot, és ez verhetetlen ár azért, amit kapunk. A 16 nm-es maximális nyomaték a motorosok majdnem 90%-ának bőven elegendő, az építési minőség pedig egyszerűen példaértékű, meglehetősen egyedi kialakítással. Ami engem illet, az R16 kiváló ár-érték arányt kínál.

Igaz, hogy a Moza Racing ökoszisztémája nem olyan fejlett és teljes, mint például a Fanatecé, de az R16-ban mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet a szimulátorozáshoz.

 

Az ítéletem

Ha egy kiváló Direct Drive alapmotort keres, amely több mint 10 nm-es nyomatékkal rendelkezik, akkor habozás nélkül forduljon az R16-hoz. Természetesen a maximális nyomaték 16 nm lesz, de ez könnyen csökkenthető a szoftverrel (Pit House), hogy a számodra legmegfelelőbb értéket kapd.

Ez a bázis egész egyszerűen a szimulátoros versenyzés érzéseinek kútja, a legfinomabbtól a legnagyobbig, beleértve a legfejlettebb merítést is. Ráadásul ezen a teljesítményszinten, illetve ezen az áron nem sok versenytársa van. Az egyetlen alap, ami beárnyékolhatja, az a ClubSport DD+ a maga 15 nm-es nyomatékával, de drágább (1000 euró).

Akárhogy is van, a Moza Racing R16-osa megkapta a jóváhagyásomat.

gt dd pro

Moza R16

Kiváló 16 nm-es alap

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

FANATEC CSOMAGOK 400 EURÓ ALATT
This is default text for notification bar