Oldal kiválasztása

Fanatec CSL Cockpit : Teszt és vélemények

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Fanatec CSL pilótafülke

Előnyök

 • Moduláris és robusztus kialakítás
 • Kompatibilis az összes Fanatec termékkel
 • Képes elviselni a DD2 Podium nyomatékát

Hátrányok

 • Az ülés és egyéb támaszok külön megvásárolhatók
 • Kizárólag a Fanatec perifériákkal való kompatibilitás érdekében fejlesztették ki.

Értékelésünk: 9.7/10

A Fanatec a vállalat alapítása óta mindig is jelen volt a szimulátoros versenyzés szegmensében. Az iparágban szerzett több mint 20 éves tapasztalatával a Fanatec-et sok virtuális versenyző piacvezetőnek tekinti, mivel kiváló minőségű, nagy teljesítményű, valósághű és viszonylag megfizethető árú szimulátoros perifériákat kínál.

A Fanatec kínálatában Direct Drive alaplapok, kormánykerekek, pedálok és számos más szimulátoros versenyzői kiegészítő és periféria található. Ami engem illet, ez egy komplett csomag azoknak, akik egy setupot keresnek, mert mindent megtalálsz, amire szükséged van a vásárláshoz, ráadásul a szintednek és a költségvetésednek megfelelően.

A Fanatec gyakorlatilag mindenhez hozzányúlt a szimulátorozásban, kivéve a pilótafülkéket. El kell mondani, hogy a verseny kissé kemény ebben a szegmensben, különösen az olyan márkák miatt, mint a PlaySeat és a Next Level Racing, amelyek közül az előbbi már a 90-es évek vége óta a játékban van. A Fanatec azonban eltökélt szándéka, hogy kivegye a részét a pilótafülke-piacból, és a CSL Cockpit-tel megkezdte offenzíváját. Ez egy egyszerű, nem túl drága csőváz, és a következőkben bemutatom neked.

A pilótafülke fő és műszaki jellemzői

 • Alumínium csőszerkezet acél megerősítésekkel és fogaskerekekkel
 • Támogatja a Fanatec katalógusban elérhető összes legújabb szimulátoros perifériát.
 • GT, Rally és Nascar vezetési pozíciókkal rendelkező alváz. Gokartozáshoz is konfigurálható
 • Szög- és mélységbeállítható fenéktartó
 • Az alaptartó 0 és 30° között állítható.
 • Állítható üléstámasz, a következő lehetőséggel
 • Képernyőtámogatás akár 34″ széles és 49″ ultra széles monitorokhoz is

Tervezés

Kezdjük a CSL Cockpit kialakításával. Nagyon minimalista, csőszerű alumíniumszerkezetével és acél megerősítéseivel. Az alváz túlnyomórészt fekete, néhány Fanatec logóval fehér színben, és két függőleges csővel (képernyőtartó és alap) sárga színben.

GT DD PRO

Ettől eltekintve ez egy józan, minimalista váz. És még akkor is, ha a CSL Cockpit Seat, a Fanatec által kifejezetten a pilótafülkébe tervezett ülést választja, a dizájn mindig józan marad, mivel ez a vödrös ülés teljesen fekete, sárga varrással. Személy szerint úgy gondolom, hogy a CSL Cockpit sokkal inkább hasonlít egy állványra, mint egy alvázra, de ettől függetlenül gyönyörű.

A pilótafülke összeszerelése

Amint azt el tudja képzelni, egy szimulátoros pilótafülke darabokban lesz, amikor leszállítják. Még mindig egy meglehetősen terjedelmes termékről beszélünk, még akkor is, ha a CSL Cockpit a kategóriájához képest meglehetősen kompakt.

Megkapja az alváz összes alkatrészét, plusz a tartozékokat (konzolokat), ha azokat választotta a megrendeléskor, jól csomagolva, egy telepítési útmutatóval, vagy mondhatnám úgy is, hogy összeszerelési útmutatóval, és az összes szerszámmal, amire szüksége van a művelet befejezéséhez.

A CSL Cockpit gyorsan összeszerelhető, elsősorban azért, mert nincs sok alkatrész, és azért is, mert a pilótafülke meglehetősen kompakt méretű. Ha a váltó és a képernyő tartóit választja, akkor ezek is gyorsan összeszerelhetők.

GT DD PRO

Testreszabott összeszerelés

Összeszerelés után egy egész sor szimulátoros perifériát telepíthetsz, különösen a Fanatec termékeit. A CSL Cockpit a márka mind a 6 alapmodelljét támogatja, a CSL DD-től a Podium DD1 és DD2 modellekig, nem megfeledkezve a ClubSport DD-ről sem. Az alapokat nagyon könnyű felszerelni, az alaptartón található nyílásokkal és rögzítési pontokkal. A talpak szöge a készüléktől függően 0° és 30° között mozog (a CSL-ek kínálják a legszélesebb szöget, míg a Podiumok méretük miatt korlátozottak).

A hajtókarokhoz a CSL és ClubSport pedálok minden változatához van állítható lemez. Az ülés egyfajta támlára van szerelve, amely fix, de ugyanúgy állítható.

Gyártás és befejezés

A csőváz alumíniumból készült, acél megerősítésekkel és fogaskerekekkel. Ennek eredményeképpen nagyon masszív, és a Fanatec azt állítja, hogy a CSL Cockpit képes kezelni a Podium DD2 25 nm-es nyomatékát, ami egy ilyen kis, vékony vázhoz képest egyszerűen óriási.

Ami a kivitelezést illeti, a CSL Cockpit minden részének fényezése egyszerűen tökéletes. Legyen szó akár a csövekről, a tartókról vagy a megerősítésekről, minden makulátlan, hibák és görcsök nélkül. Ez a pilótafülke méltó kiegészítője a Fanatec kínálatának, és egyértelmű, hogy a gyártó szakértelmét ismét tökéletesen kamatoztatta.

GT DD PRO

Érzések játék közben

Vessünk egy pillantást a pilótafülke játékbeli hangulatára. Először is, a merevség megvan, még akkor is, ha egy olyan erős alap, mint a Podium DD1 vagy DD2. Egy ClubSport DD+-on például egyáltalán nem vettem észre vagy éreztem a futómű hajlékonyságát. Szilárd, mint más márkák termékei, amelyek néha sokkal drágábbak.

A vezetési pozíció jellemzően GT, az ülés a földön van. Ráadásul az alváz meglehetősen nyitott, így könnyű be- és kiszállni. Az ülés alatti csúszka hiánya azonban fárasztóvá teszi a versenyek közötti beállításokat. A vezetési pozíció megváltoztatásához elő kell vennie a kulcsokat, és ez még inkább hátrányos, ha ketten használják ezt az alvázat. De ez a termék a CSL termékcsalád része, és nem is túl drága. Szóval…

Térjünk át a CSL Cockpit kisebb hiányosságaira, a Fanatec szimulátoros perifériák egyedi támogatásával. Nos, különösen az alapokat. Az éles szeműek észrevehették, hogy a bázis tartója tartalmazza a Fanatec új DD bázisainak jellegzetes oldalsó rögzítőelemeit. És ez a helyzet: ha van egy másik márkájú alaplapod, akkor azt kihagyhatod, mert a CSL Cockpit nem fogja kezelni, hacsak nem vagy ezermester. Ugyanez vonatkozik a váltókar tartójára is, amely vékony és furcsa módon tökéletes a Fanatec kézifék és váltókar számára.

Fejezzük be az alsó konzollal. Támogatja az összes Fanatec hajtókarokat, a CSL-től a ClubSportig, de még mindig éreztem némi hajlítást erős fékezéskor. Másrészt, nem korlátozódik a Fanatec hajtókarokra, ami jó dolog a szűkös költségvetésű versenyzők számára.

 

Kompatibilitás

Ezt a vázat a Fanatec perifériák figyelembevételével fejlesztették ki, ezért kompatibilis a német gyártó teljes jelenlegi kínálatával. A pedállapok esetében más márkák, például a Thrustmaster és mások pedállapjait is beszerelheti. Ez részben a váltókra és/vagy kézifékekre is vonatkozik.

Az alaptartóra azonban csak a Fanatec termékek szerelhetők, és csak a modern, oldalra szerelhető rendszerrel rendelkező termékek. Ez egyrészt jó, mert biztosítja a márka ökoszisztémájával való kompatibilitást. Másrészt viszont az Apple receptje érvényesül: falakat építeni a felhasználók köré.

 

GT DD PRO

Ár-érték arány

A CSL Cockpit 400 euróért kapható a Fanatec weboldalán barebone konfigurációban. Csak az alvázat kapja meg, a konzolok nélkül. A CSL Cockpit Seat ára 100 euró, a váltó/féktartó 40 euró, a monitortartó pedig 120 euró. Ha a teljes csomagot választja, a CSL Cockpit 660 euróba kerül, ami nem is olyan rossz, ha figyelembe vesszük, hogy elég erős ahhoz, hogy elviselje a Podium DD2 nyomatékát.

 

Az ítéletem

A Fanatec első kitérője ismeretlen futóműves területre meglehetősen kielégítő volt az új CSL Cockpittel. Igaz, ennek a váznak megvannak a maga hiányosságai, nevezetesen az alsó konzol, amely hajlamos egy kicsit meghajolni erős fékezéskor, és korlátozott kompatibilitás más márkájú perifériákkal. De őszintén, mit vársz egy szimulátoros perifériák gyártójától, amikor egy pilótafülkét fejleszt? Kompatibilis legyen az összes többi versenytárs termékével? Ez nem túl üzletbarát, és a Fanatec az eladásokat keresi.

Ami engem illet, a választás gyorsan megvan: ha Fanatec beállításokat állítasz be, a CSL Cockpit jó választás, különösen, ha a német márka ökoszisztémáján belül akarsz maradni. Ha a Fanatec-en kívül bármi másra épülő szimulátoros perifériák amalgámja van, akkor tovább kell lépned, mert a CSL Cockpit egyáltalán nem fog neked megfelelni.

Fanatec csl cockpit featured img

Fanatec CSL pilótafülke

Kiváló pilótafülke 2024

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

FANATEC CSOMAGOK 400 EURÓ ALATT
This is default text for notification bar