Oldal kiválasztása

Moza R21 : Teszt és felülvizsgálat

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza 21

Előnyök

  • Kiváló minőség
  • Maximális nyomaték 21 nm
  • Erőteljes és rendkívül kommunikatív visszatérés

Hátrányok

  • Szüksége van néhány beállításra, hogy tökéletesen működjön

Értékelésünk: 9.8/10

Ha visszamegyünk 2 és fél évet, talán még egy kicsit tovább is, a kínai szimulátoros perifériák gyártója Moza Racing gyakorlatilag ismeretlen volt a világ lovasai előtt. Azt kell mondanom, hogy a semmiből jönni és közvetlenül 2 csúcsminőségű Direct Drive alapot (R16 és R21) ajánlani nem néz ki túl jól, még akkor sem, ha a termékek kiválóak. Mit gondolsz, ki kockáztatna meg egy szép összeget egy vadonatúj szimulátoros eszközre egy olyan gyártótól, akit senki sem ismer? A helyes válasz: nem sokan.

Csakhogy Moza eltökélte, hogy meghódítja a szimulátoros versenyzők szívét és beállításait is, és azt kell mondanom, hogy sikerült neki. Tekerjünk előre 2024 elejére, és a kínai gyártó katalógusa 6 Direct Drive alapot, 6 kormánykereket, 3 hajtókarokat és számos más szimulátoros kiegészítőt tartalmaz. Ami engem illet, ez nem rossz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Moza körülbelül 3 évvel ezelőtt még ismeretlen volt a játékban.

A kínai gyártó által értékesített alapok közé tartozik a R21 amely 21 nm-es maximális nyomatékával a tartomány csúcsát képviseli. És a szimulátoros versenyzői piac mely versenytársait célozza meg ez az alap? Fanatec Természetesen! A CSL DD kedvező áron történő bevezetésével azt kell mondanunk, hogy a német szimulátoros óriáscég célkeresztet tett a hátára, és mindenki a helyére akar kerülni. Képes lesz-e az R21 felvenni a versenyt egy Podium DD1 vagy DD2 modellel? Ezt fogjuk kideríteni.

 

Az alap fő és műszaki jellemzői

  • 21 nm maximális nyomatékot fejlesztő Direct Drive motor
  • Teljes szerkezet alumínium ötvözetből
  • 18 bites kódoló
  • A QR az autóversenyzésből származik
  • Kompatibilis a Pit House és a Moza katalógus számos perifériájával
  • Integrált védelmi rendszer, amely kikapcsolja a motort, ha leveszi a kezét a kormányról.

 

Tervezés

Nem meglepő módon, legalábbis azok számára, akik nem ismerik a Moza termékeit, az R21 nagyon hasonlít az R16-hoz. Ez a Moza bázisok egyik nagyon jellegzetes tulajdonsága: a tartománytól függően természetesen mind többé-kevésbé azonosak.

Az eredmény egy elegáns, éles, rajzolt vonalakkal rendelkező formatervezés. Moza “szupersportkocsi-dizájnnak” nevezi, és azt kell mondanom, hogy valóban az. Az alapnak sok derékszöge van, akárcsak egy versenyautónak. A ruha fényes fekete, itt-ott néhány logóval. Összességében gyönyörű, de tudom, hogy nem fog mindenkinek tetszeni. Mindenesetre a dizájn szubjektív elem, így…

GT DD PRO

Testreszabott összeszerelés

Az R21 háromféleképpen szerelhető fel: alulról 4 M6-os csavarral, oldalról szintén M6-os csavarokkal, illetve elölről a Moza által külön megvásárolható készlet segítségével. Ez az alap többé-kevésbé kompatibilis a piacon kapható összes pilótafülkével, feltéve, hogy olyan gyártótól vásárol, amely ismert és elismert a jó vagy akár nagyon jó alvázakról.

Akik pedig azon gondolkodnak, hogy az R21-et lehet-e állványra vagy kormánytámaszra szerelni, ne is gondoljanak rá, mert az alap 21 nm nyomatékot ad le, és ez elég ahhoz, hogy szétrobbantsa az egészet. Ez a bútorokra is vonatkozik.

 

Gyártás és befejezés

Tekintettel arra, hogy az R21 A Moza Racing csúcsminőségű bázisán a szakma legjobbjaival találkozhatunk. Az étlapon: alumíniumötvözet mindenütt. Ez viszonylag alacsonyan tartja a súlyát (a mérlegen majdnem 9 kg-ot nyom), és optimalizálja a motor és az elektronika hűtését, mivel az alumínium jó hővezető.

A kivitelezés példaértékű. Van egy olyan alapunk, amely nem rendelkezik gyártási hibával, és ezt a teljes periféria alapos vizsgálata után meg tudom erősíteni. Minden alkatrészt milliméteres pontossággal megmunkáltak, így a szerelvényben nincsenek hézagok.

 

A bázis megismerése

Az alap nem is olyan nagy, ha figyelembe vesszük, hogy a motor 21 nm nyomatékot fejleszt. Az R21 mérete 33 x 17 x 13 cm, súlya pedig körülbelül 9 kg. Elég nehéz, de a talapzat összeszerelése viszonylag egyszerű, ha az alsó szerelést választja. Ha az alapot oldalirányban vagy elölről tervezi felszerelni, azt tanácsolnám, hogy a biztonság kedvéért kérjen meg egy barátot vagy rokont, hogy segítsen.

Az összes csatlakozó a hátoldalon található, egy QR pedig az elülső oldalon. Ez utóbbi egész egyszerűen az egyik legjobb jelenleg a piacon kapható, akárcsak a Simagic, amelyhez feltűnő hasonlóságot mutat (a jegyzőkönyv kedvéért, gyakorlatilag ugyanaz).

GT DD PRO

Érzések játék közben

Most szeretném megnézni, hogyan érzi magát ez a Moza Racing R21 alap. Először is, át kell néznie Pit House (a Moza perifériáit konfiguráló szoftver), hogy finomhangolja az alaplapot, mert alapbeállításban túl sok információt továbbít a versenyző felé, és némi elmosódást is okoz.

A beállítások finomhangolása után azonnal észre fogod venni, hogy a 21 nm-es nyomaték ott van, különösen, ha 75% fölé állítod a teljesítményt. De őszintén szólva megéri, különösen a tapasztalt versenyzők számára, akik egy olyan alapot keresnek, amely a verseny minden részletét meg tudja adni.

A pályaváltozásoktól kezdve, a tapadás elvesztésén, a bukkanókon és ütközéseken át, az aszfalt érzéséig a gumik alatt és minden másig, ez az alap ultra kommunikatív, legyen szó olyan finomabb részletekről, mint a pályán található törmelékek, vagy az ütésekről, amelyeket akkor kapsz, amikor 100 km/h feletti sebességgel a falnak ütközöl az autó oldalával. Ez tiszta öröm, különösen a profik számára.

Az R21 esetében azonban nem minden rózsás. Nos, igen, az, de nem akkor, ha egy sokkal kevésbé erős bázisról érkezik. Ha a régi beállításodban 12 nm-nél kisebb alapot fejlesztettél, azt tanácsolnám, hogy az R21 teljesítményét 30 és 50% közötti tartományba állítsd be, méghozzá hosszú időre. Bármely 50% feletti érték jelentős erőfeszítést igényel az Ön részéről a kormánykerék elfordításához.

 

Kompatibilitás

Az R21 csak a PC platformmal kompatibilis, ahogyan gyakorlatilag a Moza Racing alapjainak teljes választéka is, az R3 kivételével. Ez a választás azon egyszerű oknál fogva indokolt, hogy csak a számítógépek (PC-k) képesek maximális teljesítményt kihozni ebből az adatbázisból.

Ami a szimulátoros versenyzős játékokat illeti, ott van mindaz, ami a PC-n van, nevezetesen az AC, az ACC, az iRacing és a többi. A lista hosszú, és ezzel az alappal nem lesz olyan sok problémája. Azonban egy kis időt kell eltöltened a Pit House-on, hogy megtaláld a beállításaidat.

GT DD PRO

Ár-érték arány

A Moza Racing hivatalos franciaországi forgalmazója az R21-et 1099 euróért fogja értékesíteni, ami őszintén szólva nem is olyan rossz. Az árát lefelé módosították, mivel 200 euróval több volt, amikor először megjelent.

1100 euróért szerintem nagyon jó ár-érték arányt kínál, és az építési minőség egyszerűen példaértékű. El kell ismernem, hogy nem sok ember van egy R21-es előtt, kivéve egyet… Fanatec Podium DD1 20 nm, amely 1000 euróba kerül, vagy egy Simagic Alpha Ultimate 23 nm-es, amely 1149 euróba kerül.

 

Az ítéletem

Az R21 bevezetésével a Moza mesterhármast ért el a csúcsmodell alapjával, és saját szegmensében versenyre kelt az iparág nehézsúlyújaival. Az R21 azonban az 1300 eurós induló árával őszintén szólva nem volt túl jó helyen az árát tekintve, és szerencsére a Moza korrigálta a helyzetet azzal, hogy 200 euróval csökkentette az árát.

Ha a piacon elérhető egyik legjobb bázist keresi, az R21-et mindenképpen érdemes megfontolni, még akkor is, ha a konkurenciához képest meglehetősen korlátozott ökoszisztémája van. A motort öröm használni a pályán, és a Pit House lehetővé teszi a finomhangolást a legigényesebb versenyzők számára is.

Figyelembe véve az ezzel az alappal töltött órákat, a legkisebb habozás nélkül ajánlom. A Moza jó úton halad afelé, hogy nevet szerezzen magának és részesedést a szimulátoros versenyzés piacán, és alig várom, hogy lássam, mit tartogat számunkra a vállalat 2024-ben.

gt dd pro

Moza R21

Az egyik legjobb szimulátoros versenybázis a piacon

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

FANATEC CSOMAGOK 400 EURÓ ALATT
This is default text for notification bar